Orthomoleculaire therapie is er voor mensen met chronische klachten die willen kiezen voor een gezonde, langdurige, grondige aanpak van hun klacht. Dat doen we door de achterliggende oorzaak aan te pakken, en niet langer enkel de klacht te verdoezelen of het symptoom te verminderen.
Ons lichaam bestaat uit allerlei systemen die met elkaar in verbinding staan: het immuunsysteem, ons skelet, organen, slijmvliezen, zenuwen, hormonen, psyche, ... Deze systemen worden in de medische wereld in specialisaties opgedeeld en dus elk apart bekeken. Bij een specifieke klacht gaan we naar een specialist, die waardevolle, diepgaande kennis over dat domein toepast om je klacht te verminderen.
Bij langdurige klachten is het vaak nodig om ook het volledige plaatje te bekijken. Daarom beschouwt de orthomoleculaire therapie volgens kPNI (klinische psycho-neuro-immunologie) het lichaam als één geheel. Vaak ligt het probleem in dat de verschillende systemen niet goed meer samenwerken. Dan is er één systeem of orgaan dat de energie opeist, waardoor andere het laten afweten. De orthomoleculaire therapie brengt dit in beeld en behandelt niet enkel het symptoom zelf, maar ook de achterliggende oorzaak. Want:
“Het symptoom is niet het échte probleem”*.
We baseren ons daarbij op wetenschappelijk onderbouwde inzichten uit de neurobiologie, immunologie, bewegingswetenschappen, fytotherapie, psychologie enz. Orthomoleculaire therapie heeft dus dezelfde basis als, en is complementair met, de reguliere Westerse geneeskunde.
Onze behandeling bestaat uit voedings- en leefstijladvies. Daarom wordt orthomoleculaire therapie ook wel ‘leefstijlgeneeskunde’ of ‘evolutionaire geneeskunde’ genoemd. Ons lichaam werkt namelijk het best in de omstandigheden waarin we jarenlang hebben geleefd en waaraan we dus naar zijn aangepast. Maar, ondertussen ziet ons leven er heel anders uit.
Met toepassingen uit de orthomoleculaire therapie geven we ons lichaam opnieuw wat het nodig heeft: de juiste voeding, beweging, prikkels,... binnen de grenzen en mogelijkheden van de maatschappij waarin we nu leven. Een belangrijke poot hiervan is intermittent living. Het is ook mogelijk dat we tijdelijk supplementen of geneeskrachtige kruiden gebruiken, om je lichaam te ondersteunen bij het maken van een hoognodige inhaalbeweging.
Het uiteindelijke doel van deze leefstijlgeneeskunde is dat je sterker in je lichaam staat en we ons lichaam behandelen op de manier waarop het gemaakt is om behandeld te worden. Met als resultaat dat alle systemen in het lichaam weer zo goed mogelijk kunnen functioneren en elk onderdeel de nodige energie krijgt.
We starten met een uitgebreid intakegesprek en kijken samen naar wat voor jou haalbaar is. Ik stel een persoonlijk actieplan op, op maat van jouw klachten en jouw situatie.
* We behandelen dus niet enkel het symptoom, maar gaan op zoek naar wat maakt dat je dat symptoom hebt. Bijvoorbeeld: je neemt een maagzuurremmer omdat je last hebt van zure oprispingen of een slaappil omdat je niet kan inslapen. Die medicatie zorgt ervoor dat je minder last hebt van de zure oprispingen of dat je snel kan inslapen, maar nemen de oorzaak van het probleem niet weg. In plaats van het innemen van maagzuurremmers of slaappillen, gaan we in de orthomoleculaire therapie op zoek naar wat maakt dat je maag niet naar behoren werkt, of waardoor je niet vlot kan inslapen. Door die oorzaak aan te pakken, zetten we in op een kwalitatief, blijvend herstel, en niet enkel op een middeltje dat je klacht verbergt, waardoor je ze minder voelt, maar ze eigenlijk wel nog aanwezig is.